La gran afluència de visitants al congost de Mont-rebei causa problemes d’aparcament.

video tv3

 

Amb l’arribada del bon temps el nombre de visitants al Congost de Mont-rebei es va incrementat cada any de forma significativa. La Fundació Catalunya-La Pedrera impulsa un pla d’accions per a millorar la gestió de l’accés a aquest espai natural.

D’aquesta manera s’intenta minimitzar els problemes provocats per la massificació que es produeix en moments puntuals al Congost, i al mateix temps guanyar tranquil·litat pels visitants. Les mesures que s’han posat en marxa han estat treballades i consensuades amb l’Ajuntament de Sant Esteve de la Sarga i altres administracions de la zona.

Aquest és el pla d’accions:

1. Posada en marxa d’un nou sistema de reserva prèvia online de la plaça d’aparcament de la Masieta. El sistema de reserva online estarà disponible en breu al web de la Fundació Catalunya-La Pedrera (www.congostdemontrebei.cat) i permetrà als visitants planificar anticipadament la seva visita i evitar desplaçaments i aglomeracions a la zona. A través de la reserva online s’oferiran 150 places al dia. La Fundació realitzarà una campanya de difusió per a informar a la ciutadania del nou servei de reserves online.

2. Instal·lació d’un panell informatiu lluminós a l’accés nord del Congost (des de Pont de Montanyana) informant als visitants en temps real quan l’aparcament ja estigui ple.

3. Millora de la gestió i recursos del punt d’informació de la Masieta:

   a. Ampliació dels dies i horaris d’atenció al visitant. El punt d’informació amplia l’atenció al visitant obrint  tots els divendres, dissabtes, diumenges, festius i ponts de febrer a desembre (i del 15 de juliol a l’11 de setembre tots els dies) . L’horari serà de 8:30 a 17h (fins a les 19h entre el 15 de març i el 15 d’octubre).

   b. Ampliació del personal d’atenció al visitant. S’incrementarà l’equip humà que atén als visitants al punt d’informació. Un total de 7 persones cobriran els diferents torns necessaris per atendre als visitants durant el nou calendari i horari establert.

   c. Tancament de l’aparcament fora de les hores d’obertura. Per a facilitar la gestió de les reserves, l’aparcament tancarà cada dia.

   d. No està permesa l’acampada i pernoctació dins l’aparcament de la Masieta, amb aquest objectiu es prohibeix l’entrada d’autocaravanes.

4. Queda restringit l’aparcament a la carretera d’accés de la Masieta, 1,5km abans i després en tots dos sentits de la marxa.

5. Es potencia la senyalització existent promovent el civisme i un millor comportament dels visitants.

En els tres accessos a la zona del Congost, s’ha instal.lat un panell de normes de comportament del visitant en 4 idiomes (català, castellà, anglès i francès) i es realitzen enquestes per conèixer el perfil dels visitants i la seva satisfacció de cara a poder implementar millores en el futur.

Espai Natura Congost de Mont-rebei de la Fundació Catalunya-La Pedrera

La Fundació Catalunya-La Pedrera protegeix el Congost de Mont-rebei des de l’any 1999 quan el va adquirir per incorporar-lo a la seva Xarxa d’Espais Natura amb l’objectiu de conservar el seu patrimoni natural i preservar-lo per a futures generacions.

Aquesta riquesa natural i paisatgística ha propiciat que els darrers anys el Congost de Mont-rebei hagi esdevingut un atractiu turístic amb una gran afluència de visitants, molt concentrats durant els festius i vacances. Per aquest motiu la Fundació treballa per implantar solucions que evitin els possibles efectes negatius d’aquest elevat nombre de visitants.

L’any 2016 la Fundació va posar en funcionament el punt d’informació al visitant de la Masieta situat al km 8 de la carretera del Pont de Montanyana a Sant Esteve de la Sarga. Aquest punt d’informació és important no només pels serveis que presta als visitants sinó també per la sostenibilitat econòmica del l’Espai que ha d’anar tendint a l’autofinançament.

La Fundació Catalunya-La Pedrera, a través de projectes com aquest, treballa per la recuperació i la divulgació del patrimoni natural de Catalunya. Ordenar-lo i gestionar-lo permet conservar i millorar la  biodiversitat i el paisatge i, al mateix temps, oferir oportunitats per a les persones que viuen en aquests territoris.