A SOPEIRA HI PASSEN MOLTES COSES!

Activitats d’estiu a Sopeira i voltants.

Escrit per Glòria Francino al . Publicat a Ribagorça

’agost passat i setembre arribat, els pobles xics canvien d’aspecte: de les nombroses activitats i gent coneguda i desconeguda, que passa pels carrers, al silenci nocturn i les cares habituals.

Com a qualsevol lloc, a Sopeira hem tingut proutes activitats, on participa gairebé tothom, L’Associació Amics d’Alaó ha organitzat deu dies d’activitats diverses, entre les quals podem destacar:

El grup d’animació de Benavarri, Caña de Sucre, que va divertir als més xics amb jocs i van acompanyar a la geganta Encantària, drac i els capgrossos, portats per minyons i mossetes, per acabar a la Plaça Alta Ribagorça en companyia de la gent gran i tastant la xocolatada i la coca.

S’han dut a terme campionats infantils d’atletisme, ping-pong, natació, botifarra, i, passejada fins Vinyer per a veure els estels, així com sessions de cinema al Saló de Toni.

També hi ha hagut moltes festes. La del pijama, on s’anava disfressat com per anar a dormir, el sopar de germanor i ball del dia 17, amb una gran majoria de socis.

Xerrada sobre El ribagorçà a Santorens el dia de Sant Roc. / Glòria Francino

Concert Karregades de romanços. / Glòria Francino

Jugant i conversant a la plaça.

El grup musical Karregades de Romanços, format per dues Montses i la Raquel, va actuar al monestir de Santa Maria d’Alaó, on van cantar romanços del Cançoner popular català, relatius al món femení, i van fer passar una bona estona al nombrós públic assistent.

S’ha fet una visita al museu dels Dinosaures d’Areny i una excursió a un estany d’Aigüestortes.

La gent va col·laborar en fer tortilles i l’Associació va preparar un berenar-sopar a la plaça que va acabar amb el rom cremat.

Hi va haver la presentació d’un conte titulat Benvolgut setembre, que també es va presentar prèviament a La Torre de Tamúrcia el dia 3 d’agost dins de les Jornades de la Terreta, juntament amb la presentació de llibres del Joan Obiols i de l’Artur Blasco, entre d’altres.

L’Associació de Santorens el dia de Sant Roc va demanr una xerrada sobre El ribagorçá, l’enraonar de la comarca, a la Glòria Francino, i posteriorment, es va fer a Sopeira.

I el restaurant Casa Pasé va celebrar un any més la Festa del Tomate, amb moltes activitats: visites guiades al Monestir d’Alaó, paradetes de productes artesans, naturals, jocs infantils, un sopar on hi va haver moltíssima afluència, ball amb Josep Maria, amb la Década Prodigiosa 2, i el DJ Bacardit…

Tot plegat l’estiu va passant i els dies s’escurcen. Als carrers ja no si sint tant sorroll, però la vida continua.

tempsdefranja.org

XVI FESTA DE LA COQUETA A BENAVARRI.

Benavarri viurà, a partir de les 9 del vespre d’avui, la XVI edició de la festa de la Coqueta, festa que s’ha consolidat com un del festius amb més concurrència de gent a la Ribagorça. Els organitzadors esperen superar els més de 1500 visitants de la passada edició.
La coqueta es fa a partir de la sang del porc, pa, mantega, brou, sucre, sal, anís en gra, canyella i pebre. Es pasten en forma rodona, plana i amb un forat al mig. Producte típic de la zona que sorgeix com aprofitament de la sang quan a les cases es matava porc
La novetat d’aquesta edició és l’elaboració de coquetes sense gluten.

Aquest any es recupera la presència de set establiments hotelers dins de la mostra gastronòmica.

 

 

L’AUFRANY, CARRONYAIRE EN PERILL D’EXTINCIÓ.

Captura1video emés per TV3 el 21 d’agost de 2019

Fitxa tècnica

 • Nom comú (català, castellà): Aufrany, alimoche
 • Nom científic: Neophron percnopterus
 • Classe de vertebrat: Ocell
  • Respiració: Pulmonar
  • Sistema circulatori: Tancat, doble i amb un cor format per dues aurícules i dos ventricles sense barreja de sang.
  • Reproducció: Ovípar, amb fecundació interna i desenvolupament directe.
 • Estat de conservació: VULNERABLE

  Hàbitat i distribució

  Viu en zones muntanyoses amb terrenys espadats, cingles i penya-segats encara que siguin de poca alçada. És important, però, que tinguin alguna cova on construir el seu niu. La presència de l’aufrany a la península ibèrica és fonamentalment estival, a la tardor migren cap a l’Àfrica subsahariana i tornen  des de principis de febrer fins a mitjans d’abril per reproduir-se i tenir les seves cries (un o dos polls).

  aufrany04
 • Mapa de distribució de l’aufrany
 • Descripció general

  L’aufrany és l’au carronyaire més petita d’europa. Medeix uns 60-70cm de llargada i uns 160cm amb les ales obertes. El seu cos és de color blanc amb franges negres als extrems de les ales. Els joves són marrons amb la cara grisa i el plomatge d’adult de color blanc brut no l’assoleixen fins als 3 anys. La coloració groguenca de la seva cara està relacionada amb la ingesta d’ous. Per trencar els ous, fan servir una tècnica molt especial: els trenca alçant-los amb el bec i llençant-los contra les roques.

  aufrany03
  Aufrany

  Curiosament els seus ulls són molt vermells i les plomes del seu cap estan molt despentinades. El seu bec és llarg i prim cosa que li permet escurar les restes de menjar que queden entre vèrtebres i costelles, ja que l’aufrany sol ser l’últim carronyaire a menjar. En vol, tenen una silueta molt característica, amb la cua en forma de falca.

 • Amenaces de l’espècie

  Les principal amenaces per l’aufrany provenen del seu enverinament l’ús il·legal d’esquers per eliminar guineus i cérvols en propietats privades.  D’altra banda, també suposa un problema la falta de disponibilitat d’aliment com a conseqüència del tancament d’abocadors on es dipositaven els cadàver d’animals de ramaderia amb la finalitat que les aus carronyeres se’n alimentin.

  També suposen una amenaça les molèsties en les zones de cria o la persecució directa, a part de la intoxicació per pesticides agrícoles, l’alimentació en deixalleries i l’impacte dels cables elèctrics. Per últim, es considera un factor d’amenaça la pèrdua o alteració de l’hàbitat de nidificació i alimentació. 

  Altres informacions interessants

  L’organització mundial de conservació de la naturalesa WWF (de l’anglès World Wildlife Fund for Nature) ha impulsat un projecte per lluitar contra els enverinaments d’aufranys i estudiar millor les seves amenaces que s’ha anomenat “Salvemos al alimoche”. Els progressos d’aquest projecte poden ser seguits en la següent web http://www.elviajedelalimoche.com/blog/.

 • Bibliografia

  http://www.seo.org/ave/alimoche-comun/

  http://cimdaligues.com/aufrany-comu/

  Autors de l’article: Laia Vergés(professora)

 • PUBLICAT A https://naturalsprimeresoc.wordpress.com/2016/02/21/aufrany/

COHABITAR AMB ES OSSOS ÉS POSSIBLE SEGONS LA FUNDACIÓ “OSO PARDO”

Els nostres amics de la “fundacion para la conservación del quebrantahuesos”, quebrantahuesos.org, recullen les declaracions de Guillermo Palomero, director de la “Fundación Oso Pardo”.

Segons  Guillermo «La cohabitación con osos es posible, como se demuestra en la Cordillera Cantábrica y en otros lugares de los Pirineos».

Reproduim sencera la noticia.